20 listopada 2018
Dla właścicieli magazynów zbożowych pojawienie się tych szkodników nie zwiastuje niczego dobrego, wręcz przeciwnie - stanowią duży problem i powodują niemałe straty finansowe. Podobnie jest kiedy pojawiają się u nas w domu, w kuchni i spiżarni - straty są, może nie na taką skalę, ale są. Co to za insekty, w jaki sposób szkodzą i czy możemy się przed nimi ustrzec? Zapraszamy na kolejny artykuł: szkodniki domowe i magazynowe.
Mole spożywcze – to wszystkim dobrze znane szkodniki atakujące suche produkty zbożowe typu kasza, płatki czy mąka. Pod nazwą mol spożywczy kryje się tak naprawdę omacnica spichrzanka, motyl nocny z rodziny omacnicowatych, który nagminnie pojawia się w naszych mieszkaniach, magazynach, młynach i piekarniach. Z racji tego, że to motyl nocny swoją aktywność wykazuje tylko nocą. O ile dorosły osobnik nie wyrządza szkód, nie pobiera pokarmu a jego zadaniem jest „jedynie” składanie jaj, o tyle larwy omacnicy żerując na produktach uszkadzają je, zanieczyszczają, przez co nie nadają się już do spożycia i dalszej obróbki.
Omacnica spichrzanka to nie jedyny gatunek motyla nocnego, który atakuje nasze produkty spożywcze – jest też mklik mączny, który wyglądem przypomina typowego mola spożywczego oraz mól ziarniak. Mklik mączny atakuje m.in. produkty mączne, kasze, kakao i ziarna zbóż. Na wierzchniej warstwie produktów mkliki pozostawiają po sobie wylinki, odchody oraz przędzę, przez co tworzą się grudki, które uszkadzają sita w młynach oraz zatykają przewody maszyn. O obecności szkodnika w domu dowiadujemy się najczęściej kiedy zerkamy do produktów sypkich, typu mąka czy płatki i zauważamy charakterystyczne grudki. Mól ziarniak należy do rodziny molowatych, jego larwy żerują w ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych i traw, suszonych warzywach i owocach. Nadgryzają ziarno lub wgryzają się do jego środka, uszkadzając i pogarszając jego jakość. Podobnie jak w przypadku wyżej opisanych gatunków motyli, ziarniaki zanieczyszczają produkty, które nie nadają się już do spożycia i użytku.
Aby nie dopuścić do inwazji szkodników w naszych mieszkaniach należy w pierwszej kolejności zadbać o porządek w pomieszczeniach, w których przechowujemy produkty narażone na atak z ich strony. Lubią one gnieździć się w produktach sypkich i suchych, a więc w mące, kaszach, ryżu i płatkach. Larwy wyposażone są w dosyć mocne żuwaczki, dzięki którym są w stanie przegryźć opakowania i dostać się do pokarmu przez najmniejszą nawet szczelinę. Dlatego profilaktycznie wszelkie produkty sypkie powinno przechowywać się w szczelnie zamkniętych pojemnikach: plastikowych lub szklanych. Raz na jakiś czas warto przemywać półki i szafki octem rozcieńczonym z wodą.
Do chrząszczy uszkadzających ziarna zbóż oraz produkty spożywcze zaliczamy m.in. mącznika młynarka, wołka zbożowego oraz trojszyka ulca. Mącznik młynarek należy do rodziny chrząszczy czarnuchowatych, spotkać go można w domu, w magazynach zbożowych i młynach. Uszkadza i zanieczyszcza produkty, ponadto swoim żerowaniem doprowadza do zawilgocenia ziaren zbóż, mąki czy otrębów. Produkty zaatakowane przez mącznika nie nadają się do spożycia i tracą swoją wartość i jakość. Mącznik jest w stanie przegryzać opakowania, skrzynie i worki, w których przechowywana jest żywność. Jego pojawienie się w magazynach i młynach zwiastuje spore straty finansowe.
Kolejny przedstawiciel rodziny czarnuchowatych to trojszyk ulec, który uszkadza i zanieczyszcza produkty takie jak mąka, ziarna zbóż, suszone owoce, nasiona i kiełki, groch i fasolę. Spotykany jest w naszych domach, w magazynach zbożowych oraz sklepach spożywczych. Niebezpieczne są zarówno larwy jaki i osobniki dorosłe, chrząszcze przenoszą różne mikroorganizmy, przez co stwarzają zagrożenie dla człowieka i zwierząt hodowlanych.
Wołek zbożowy to kolejny chrząszcz, tym razem z rodziny ryjkowcowatych, który zaliczany jest do groźnych szkodników magazynowych zbóż. Spotkać go można głównie w produktach zbożowych takich jak mąka, kasza czy otręby. Zarówno larwy jak i osobniki dorosłe wołka dają się nam we znaki: uszkadzają ziarna zbóż, zanieczyszczają je i doprowadzają do ich zaparzania.
Aby nie dopuścić do inwazji szkodników w domu należy przede wszystkim zadbać o porządek w miejscach, w których przechowujemy produkty spożywcze, czyli w kuchni i w spiżarni. Powinniśmy często wietrzyć mieszkanie i zadbać o odpowiednio niską wilgotność: w domu powinno być czysto, schludnie i w miarę sucho. Od czasu do czasu przemywajmy półki i szafki octem rozcieńczonym z wodą, przeglądajmy również nasze zapasy: sprawdzajmy czy opakowania nie są uszkodzone i czy nie wysypuje się z nich żywność.
Z kolei magazyny zbożowe powinno się – profilaktycznie – zdezynfekować, a ziarno dokładnie osuszyć przed składowaniem. Warto również regularnie przeglądać worki i skrzynie ze zbożem: czy nie ma uszkodzeń i innych śladów żerowania chrząszczy.
Co w przypadku kiedy już znajdziemy ślady żerowania szkodników, tj. nici, oprzędy, grudki, larwy, uszkodzone opakowania, odchody czy wylinki? Przede wszystkim wyrzucamy produkty, w których je znaleźliśmy, a profilaktycznie wyrzucamy również wszelkie inne produkty, które mogły mieć z nimi kontakt. Możemy również zwrócić się o pomoc do specjalistycznej firmy DDD, która wykona zabieg dezynsekcji w naszym mieszkaniu. Jeśli problem dotyczy magazynów i silosów ze zbożem firma Ratapest wykona profesjonalny zabieg gazowania (fumigacji) zboża.
Więcej informacji o szkodnikach magazynowych zbóż i ich zwalczaniu znajdziecie w dziale szkodniki magazynowe zbóż oraz w dziale usługi gazowanie zboża. Zapraszamy!
Wspieramy naszych Klientów na Śląsku, w Małopolsce i okolicach. Wykonujemy usługi w Katowicach, Bielsku-Białej, Żorach, Krakowie, i w wielu innych pobliskich miejscowościach.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności
© 2021 - 2024 Ratapest.pl realizacja Rekurencja.com
Wszystkie prawa zastrzeżone.