Gazowanie zboża

Gazowanie zboża

Szkodniki magazynowe zboża

Do tych najbardziej znanych szkodników zbożowych możemy zaliczyć:

  • chrząszcze (m.in. trojszyk ulec, wołek zbożowy, mącznik młynarek, spichrzel) – uszkadzają ziarno i obniżają jego zdolność do kiełkowania, zanieczyszczają produkty spożywcze odchodami i martwymi osobnikami. Przygniecione mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, który wnika w zboże i powoduje zmianę ich właściwości. Są nośnikami różnych mikroorganizmów (na produktach rozwijają się bakterie i grzyby pleśniowe);
  • roztocza (m.in. rozkruszek mączny) – zjadają zarodki i bielmo ziarna, zanieczyszczają produkty swoimi odchodami i martwymi osobnikami. Potrafią wnikać pod naskórek powodując reakcje alergiczne, a gdy zostaną połknięte wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego;
  • motyle nocne (m.in. omacnica spichrzanka, mól ziarniak, mklik mączny) – zanieczyszczają produkty odchodami, przędzą i martwymi owadami. W młynach czy wytwórniach pasz zbyt duża ilość oprzędów powoduje zapychanie rur spadowych.

Do szkodników zboża na pewno zaliczyć można także gryzonie – szczury i myszy. Magazyny zboża to dla nich idealne miejsce do życia i rozmnażania, a zboże to dla nich niekończące się źródło pożywienia. Niestety gryzonie te zostawiając swoje odchody i martwe osobniki zanieczyszczają zboże przeznaczone do celów spożywczych.

Usługa gazowania (fumigacji) silosów, magazynów i pryzm zbożowych.

Do zabiegu fumigacji zazwyczaj stosowany jest gaz o nazwie fosforowodór, który jest gazem toksycznym zarówno dla szkodników, jak również dla zwierząt i ludzi (ważne jest, aby firma wykonująca zabieg posiadała odpowiednie uprawnienia na stosowanie gazów toksycznych).

Gaz działa szkodliwie na drogi oddechowe oraz układ nerwowy owadów – powoduje ich paraliż i problemy z oddychaniem. Fosforowodór w naturalnej postaci jest bezbarwny i bezwonny, z kolei gaz powstały z fosforków metali ma specyficzny zapach – ma on charakter ostrzegawczy.

Stosowanie fosforowodoru nie wpływa w żaden sposób jednak na jakość i wartości zdrowotne produktu, zboża nie zmieniają zapachu, wyglądu, właściwości mielenia i wypiekania (i łatwo można go odwietrzyć z obiektów objętych zabiegiem). Bardzo dobrze miesza się z powietrzem, z racji tego, że jest od niego cięższy. Stosowany do gazowania zboża w odpowiednim stężeniu jest bezpieczny pod względem wybuchowości.

Wykorzystując metodę fumigacji fosforowodorem populacja danego szkodnika ginie średnio w czasie od 3 do 7 dni. Czas ten zależy od warunków wewnątrz obiektu oraz od gatunku samego szkodnika.

Zobacz również inne usługi:

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności

© 2021 Ratapest.pl realizacja ProudMedia®
Wszystkie prawa zastrzeżone.