Usługa gazowania silosów i pryzm zboża ma za zadanie zwalczyć problemy z bezpiecznym przechowywaniem zboża i pozbycie się szkodników zboża. Szkodniki te mogą w znaczący sposób obniżyć jakość ziaren , a ich inwazja może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. O tym jak wielki jest to problem na pewno zdaje sobie sprawę każde przedsiębiorstwo rolnicze. Naraża je to na spore straty finansowe i wizerunkowe.
Jedną z najskuteczniejszych metod zwalczania szkodników w magazynach jest fumigacja, inaczej gazowanie zboża. Do zwalczania szkodników metodą gazową firma DDD zazwyczaj używa toksycznego gazu o nazwie fosforowodór. Ten sam gaz stosujemy przy zwalczaniu szkodników drewna. Jeśli gazowanie zboża przeprowadzimy odpowiednio szybko, możemy uratować zaatakowane przez owady magazynowane zboża.
Do zabiegu fumigacji używamy fosforowodoru, który jest gazem toksycznym, a więc niebezpiecznym i to nie tylko dla owadów, których chcemy się pozbyć. Jest niebezpieczny również dla zwierząt i ludzi, dlatego ważne jest, aby firma, która wykonuje gazowanie posiadała odpowiednie kompetencje i uprawnienia.
Gaz działa szkodliwie na drogi oddechowe oraz układ nerwowy owadów – powoduje paraliż i problemy z oddychaniem. W naturalnej postaci fosforowodór jest bezbarwny i bezwonny, z kolei gaz powstały z fosforków metali ma specyficzny zapach. Można to potraktować jako znak ostrzegawczy.
Stosowanie fosforowodoru nie wpływa w żaden sposób na jakość i wartości zdrowotne produktu – zboża nie zmieniają zapachu, wyglądu czy właściwości mielenia i wypiekania. W łatwy sposób można go odwietrzyć z obiektów poddanych fumigacji, ponieważ dobrze miesza się z powietrzem (jest od niego cięższy). Stosowany do gazowania zboża w odpowiednim stężeniu jest bezpieczny pod względem wybuchowości.
Gazowanie zboża, z racji toksyczności fosforowodoru, należy przeprowadzić zapewniając maksymalne bezpieczeństwo nam, technikom którzy wykonują zabieg oraz najbliższemu otoczeniu. Aby zabieg był bezpieczny i skuteczny musimy podzielić go na kilka etapów:
Fumigacja zboża to jedna z metod, która ma na celu zwalczenie każdego z żerujących w ziarnach zbóż szkodnika. Do tych najbardziej znanych szkodników zbożowych można zaliczyć:
Warto dodać, że do szkodników żerujących w produktach zbożowych można zaliczyć również gryzonie, takie jak myszy i szczury. Magazyny zboża to dla gryzoni idealne miejsce do życia i rozmnażania. Mają tu odpowiednie warunki – ochronę przed warunkami atmosferycznymi, liczne kryjówki i jedzenia pod dostatkiem. Niestety szczury i myszy zostawiają po sobie odchody i martwe osobniki, poza tym są nośnikami wielu chorób.
Gazowanie zboża jest całkowicie bezpieczną metodą jeśli przeprowadzi ją wyspecjalizowana firma DDD. Fumigacja w żaden sposób nie wpływa na poddawane zabiegowi produkty spożywcze. Nie zmienia się smak, zapach, wygląd i żadne inne właściwości produktów. Jeśli obiekt jest odpowiednio uszczelniony to fosforowodór nie przedostanie się do otoczenia. Po zakończeniu gazowania firma Ratapest stale monitoruje jego stężenie i jeśli poziom jest bezpieczny usuwany zostaje do atmosfery. Nie stwarza już zagrożenia dla ludzi ani zwierząt ani środowiska.
Wspieramy naszych Klientów na Śląsku, w Małopolsce i okolicach. Wykonujemy usługi w Katowicach, Bielsku-Białej, Żorach, Krakowie, i w wielu innych pobliskich miejscowościach.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności
© 2021 - 2024 Ratapest.pl realizacja Rekurencja.com
Wszystkie prawa zastrzeżone.