Do tych najbardziej znanych szkodników zbożowych możemy zaliczyć:
Do szkodników zboża na pewno zaliczyć można także gryzonie – szczury i myszy. Magazyny zboża to dla nich idealne miejsce do życia i rozmnażania, a zboże to dla nich niekończące się źródło pożywienia. Niestety gryzonie te zostawiając swoje odchody i martwe osobniki zanieczyszczają zboże przeznaczone do celów spożywczych.
Do zabiegu fumigacji zazwyczaj stosowany jest gaz o nazwie fosforowodór, który jest gazem toksycznym zarówno dla szkodników, jak również dla zwierząt i ludzi (ważne jest, aby firma wykonująca zabieg posiadała odpowiednie uprawnienia na stosowanie gazów toksycznych).
Gaz działa szkodliwie na drogi oddechowe oraz układ nerwowy owadów – powoduje ich paraliż i problemy z oddychaniem. Fosforowodór w naturalnej postaci jest bezbarwny i bezwonny, z kolei gaz powstały z fosforków metali ma specyficzny zapach – ma on charakter ostrzegawczy.
Stosowanie fosforowodoru nie wpływa w żaden sposób jednak na jakość i wartości zdrowotne produktu, zboża nie zmieniają zapachu, wyglądu, właściwości mielenia i wypiekania (i łatwo można go odwietrzyć z obiektów objętych zabiegiem). Bardzo dobrze miesza się z powietrzem, z racji tego, że jest od niego cięższy. Stosowany do gazowania zboża w odpowiednim stężeniu jest bezpieczny pod względem wybuchowości.
Wykorzystując metodę fumigacji fosforowodorem populacja danego szkodnika ginie średnio w czasie od 3 do 7 dni. Czas ten zależy od warunków wewnątrz obiektu oraz od gatunku samego szkodnika.
Zobacz również inne usługi:
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności
© 2021 Ratapest.pl realizacja ProudMedia®
Wszystkie prawa zastrzeżone.