Ochrona przed szkodnikami to kluczowy aspekt dla każdego zakładu działającego w branży spożywczej. Obecność owadów lub gryzoni w obiekcie doprowadzi do skażenia produktów i do obniżenia warunków sanitarnych w budynku. Każdy system ochrony przed szkodnikami uwzględnia specyfikę zakładu oraz produkcji, a także potencjalne zagrożenia.
Dla konsumentów produktów żywnościowych, jak i dla samych producentów żywności jej bezpieczeństwo jest kluczową sprawą. Dzięki produktom o odpowiedniej jakości producenci zdobywają zaufanie klientów, dlatego zależy im na tym, aby w jak najbezpieczniejszy sposób dostarczyć żywność do odbiorców finalnych.
Istnieje wiele różnych standardów żywnościowych, które są stosowane przez przedsiębiorstwa, którym zależy na weryfikacji i certyfikacji tychże standardów. Firmy chcą przejść cały proces weryfikacji w celu uzyskania konkurencyjności na rynku. Uzyskane certyfikaty poddawane są regularnym audytom bezpieczeństwa żywności, a jednym z elementów takiego audytu jest kontrola działu związanego z ochroną przed szkodnikami.
Aby utrzymać wysoki poziom w tym zakresie zaleca się przeprowadzenie wewnętrznego audytu, a to już zadanie dla biologa terenowego.
Przedsiębiorstwo musi zadbać o bezpieczeństwo i jakość, a zapobieganie kwestiom bezpieczeństwa związanych z występowaniem szkodników jest kluczowe w całym tym procesie. Każdy nawet najmniejszy problem może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i finansowe dla producenta. W kwestii ochrony przed szkodnikami największą uwagę powinniśmy skupić na zapobieganiu niż na samej reakcji. To zawsze niższe koszty, a profilaktyka pomaga firmom być lepszymi i bardziej konkurencyjnymi na rynku.
Inspekcja biologa terenowego w celu utrzymania wysokiego poziomu ochrony przed szkodnikami powinna być dobrą praktyką we wszystkich zakładach produkujących żywność lub uczestniczących w ich dostarczaniu do konsumentów. Dzięki audytowi biologa przedsiębiorstwo jest w stanie w porę zareagować, a w przypadku wystąpienia nieprawidłowości wdrożyć odpowiednie działania naprawcze.
W momencie wykrycia nieprawidłowego funkcjonowania systemu ochrony przed szkodnikami zostaną dokładnie opisane w raporcie biologa terenowego.
Biolog terenowy może zaproponować kompleksową obsługę obiektu działającego w branży spożywczej:
Wspieramy naszych Klientów na Śląsku, w Małopolsce i okolicach. Wykonujemy usługi w Katowicach, Bielsku-Białej, Żorach, Krakowie, i w wielu innych pobliskich miejscowościach.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności
© 2021 - 2024 Ratapest.pl realizacja Rekurencja.com
Wszystkie prawa zastrzeżone.