Ten niewielki chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych jest bardzo uciążliwym szkodnikiem magazynowym zbóż. Żeruje głównie w przechowywanych ziarnach, jednak można go spotkać również w produktach zbożowych typu mąka, kasza czy otręby. Z racji tego, że większość czasu spędza w ukryciu, żerując we wnętrzu ziaren, to zbyt późno dowiadujemy się o jego obecności. To wołek zbożowy, odpowiedzialny za uszkodzenie ziarna, jego zanieczyszczenie oraz zaparzanie. Wszystko na temat wołka zbożowego: jak go rozpoznać, w jaki sposób szkodzi i czy jest skuteczny sposób aby się go pozbyć?

Wołek zbożowy. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Wołek zbożowy (Sitophilus granarius) to gatunek chrząszcza z rodziny ryjkowcowatych, którego długość wynosi od 2 do 5 mm. Jest barwy zmiennej (kolor zależy od wieku chrząszcza, od koloru słomkowego do ciemnego, czarnego) i pozbawiony skrzydeł błoniastych. Ma smukłe ciało, a jego głowa zakończona jest ryjkiem (co jest charakterystyczne dla gatunków tej rodziny). Posiada lekko zgięte czułki pokryte w większej części włoskami czuciowymi. Przedplecze pokryte jest licznymi i drobnymi dołkami, układającymi się w podłużne rzędy. Wołek zbożowy żeruje najczęściej w ziarnach (pszenica, żyto, owies, jęczmień), a także w kukurydzy i w produktach mącznych

Cykl rozwojowy wołka.

W ciągu jednego dnia samica składa do 9 jaj (łącznie do 150), z których wylęgają się larwy (są beznogie, białe, pofałdowane i mają brązowe szczęki). Następnie larwa przekształca się w poczwarkę, która dojrzewa wewnątrz ziarna – to tam właśnie samica umieszcza jajo. Poczwarka posiada ryjek, odnóża, pokrywy i zalążki skrzydeł.

Wołek zbożowy. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Wołek zbożowy jest dość odporny na wahania temperatur, żeruje najczęściej w pszenicy, jęczmieniu i owsie - w głębszych ich warstwach. Groźne dla ziarna są larwy i dorosłe chrząszcze, oprócz tego, że uszkadzają ziarno to również je zanieczyszczają swoimi odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami. Porażone ziarno nie nadaje się do celów spożywczych. 

Wołek zbożowy. Jak się go pozbyć?

Warto zacząć od profilaktyki, m.in. zdezynfekować pomieszczenia, w którym będą przechowywane i składowane ziarna oraz dokładnie osuszyć ziarno przed składowaniem. Z kolei jeśli mamy już do czynienia ze szkodnikami, nie warto zwlekać - należy przeprowadzić zabieg gazowania zboża. Więcej o szkodnikach magazynowych zbóż oraz o metodach ich zwalczania przeczytacie w dziale usługi gazowanie zboża

 

wolek zbozowy