Lubią miejsca ciepłe i obfitujące w produkty spożywcze, takie jak mąka, ziarna zbóż, suszone owoce, nasiona i kiełki, groch i fasola, przyprawy i wiele innych. Spotykany jest w naszych domach w spiżarniach i kuchniach, w magazynach gdzie składowane są ziarna zbóż oraz w sklepach z produktami spożywczymi. Zarówno osobniki dorosłe jak i larwy żerują i zanieczyszczają produkty, które nie nadają się potem do użytku, ponadto uszkadzają opakowania papierowe, foliowe i materiałowe. Stwarzają zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz zwierząt domowych i hodowlanych. Trojszyk ulec, przedstawiciel chrząszczy czarnuchowatych, groźny szkodnik magazynowy zbóż: jak wygląda, jakie szkody wyrządza i jak się go pozbyć? 

Trojszyk ulec. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Trojszyk ulec (Tribolium confusum) to gatunek chrząszcza z rodziny czarnuchowatych, o wydłużonym i lekko spłaszczonym ciele. Osiąga długość od 3 do 4 mm, a jego ubarwienie jest czerwono-brązowe. Oczy trojszyka są w kształcie półksiężyca, a jego czułki składają się z 11 segmentów i są maczugowate. Trojszyk posiada skrzydła okryte pancerzem, nie używa ich jednak za często do latania.

Cykl rozwojowy trojszyka.

Chrząszcze należą do bardzo płodnych – ich populacja potrafi zwiększyć się od 70 do 100 razy w ciągu miesiąca. Samica składa do 13 jaj w ciągu jednego dnia, a w ciągu całego życia potrafi ich złożyć nawet 400. Jaja składane są bezpośrednio do pokarmu i to z nich wylęgają się larwy. One z kolei przechodzą kolejne stadia (ich ilość uzależniona jest m.in. od temperatury i wilgotności otoczenia oraz indywidualnych cech każdego gatunku). Warto zaznaczyć, że larwy ciężko jest dostrzec w zbożu z racji tego, że unikają światła i chowają się w ciągu dnia w szczelinach i szparach budynku. Kolejne stadium to poczwarka, która kolejno przeobraża się w osobnika dorosłego. Dorosłe chrząszcze są bardzo aktywne i ruchliwe, nie unikają światła, dosyć łatwo zauważyć je na powierzchni zboża.

Trojszyk ulec. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Trojszyk uszkadza część zarodkową ziarna i tym samym obniża jego zdolność do kiełkowania. Poza tym przebywając w produktach spożywczych zanieczyszcza je (swoimi odchodami, wylinkami oraz martwymi osobnikami). Zdarza się, że chrząszcze zostaną przygniecione – zaczynają wtedy wydzielać nieprzyjemny zapach, który również wnika w zboże i powoduje zmianę ich właściwości. Trojszyki przenoszą różne mikroorganizmy, w paszach rozwijają się wtedy bakterie i grzyby pleśniowe. 

Trojszyk ulec. Jak się go pozbyć?

Aby nie dopuścić do inwazji trojszyków w domu należy systematycznie wietrzyć kuchnie i spiżarnie oraz utrzymywać tam porządek. Zarówno w domach, sklepach jak i w magazynach należy regularnie przeglądać produkty spożywcze i ich opakowania pod kontem uszkodzeń. 

Jeśli trojszyk się już pojawi najlepiej zgłosić się do firmy zwalczającej tego typu szkodniki, o usłudze fumigacji magazynów, silosów i pryzm zbożowych przeczytacie w dziale usługi gazowanie zboża

 

 

trojszyk ulec