Głównym miejscem ich żerowania są magazyny ze zbożem, spichrze, piekarnie oraz młyny. Uznawany jest za groźnego szkodnika magazynowego zbóż: uszkadza ziarna i zanieczyszcza je swoimi odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami. Najczęściej spotkać go można w mące, tytoniu, suszonych owocach i warzywach, orzechach, wyrobach piekarniczych i cukierniczych. Najbardziej niebezpieczny jest kiedy występuje masowo, jego zwalczanie jest koniecznością. To spichrzel surynamski, przedstawiciel rodziny zgniotkowatych. Przyjrzyjmy się mu bliżej: jak go rozpoznać i jak się go pozbyć?

Spichrzel surynamski. Budowa, gatunek i charakterystyka.

Spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis) to gatunek chrząszcza wielożernego zaliczanego do rodziny zgniotkowatych. Jego ciało jest silnie spłaszczone, koloru brązowego i pokryte drobnymi włoskami, na głowie znajdują się maczugowate czułki składające się z 11 członów. Osiąga od 2,5 do 3,5 mm długości, na jego przedpleczu widoczne są dwa charakterystyczne wgłębienia z sześcioma ząbkami po każdej stronie. Skrzydła są dobrze wykształcone, jednak spichrzel nie lata chętnie, skrzydła pokryte są drobno punktowanymi pokrywami skrzydłowymi. Spichrzela trudno jest zauważyć, a to z racji tego, że żeruje w głębszych warstwach zboża. Spotykany jest w magazynach zboża i w naszych mieszkaniach, żeruje na produktach takich jak: kasza, mąka, ziarna zbóż, nasiona, orzechy i otręby, z łatwością przegryza także opakowania: papier, płótno. Jest odporny na niskie temperatury oraz brak pożywienia. 

Cykl rozwojowy spichrzela.

Samica chrząszcza składa podłużne, białe jaja pojedynczo lub w niewielkich grupach bezpośrednio do produktów (przylepia je do pokarmu). Z jaj wylęgają się żarłoczne jednomilimetrowe larwy, linieją do 5 razy, w trakcie rozwoju ciemnieją. Ich rozwój uzależniony jest oczywiście od warunków, od temperatury i spożywanego pokarmu. Larwy budują kokon (z odchodów i pokarmu), w którym kolejno rozwija się poczwarka. Z poczwarki powstaje dorosły osobnik, chrząszcz. Przy optymalnych warunkach spichrzel jest w stanie przeżyć dwa lata. 

Spichrzel surynamski. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

W dogodnych warunkach rozwija się dosyć szybko i jego liczba wzrasta - może dojść do masowej inwazji, a to z kolei doprowadza do sporych szkód i strat. Zaatakowane przez chrząszcze ziarna przestają być zdatne do użytku, są uszkodzone i zanieczyszczone odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami. Spichrzel z łatwością przegryza opakowania, aby dostać się do jego wnętrza. Często atakuje ziarna, które zostały już wcześniej uszkodzone przez inne gatunki chrząszczy, m.in. wołka zbożowego. 

Spichrzel surynamski. Jak się go pozbyć?

Warto podjąć działania profilaktyczne: należy systematycznie sprawdzać produkty przechowywane w spiżarniach i magazynach, a jeśli zauważymy wysypującą się z opakowań mąkę czy ziarno - najlepiej od razu wyrzucać uszkodzone opakowania. Produkty mączne, ziarna najlepiej przechowywać w szklanych lub plastikowych opakowaniach. 

Jeśli już spichrzel się u nas zadomowi należ podjąć odpowiednie działania - najlepiej skontaktować się z firmą DDD, która skutecznie pozbędzie się szkodników. O gazowaniu zbóż przeczytacie w dziale usługi gazowanie zboża

 

trojszyk ulec