Z uwagi na szybkie rozprzestrzenianie się oraz wytrzymałość na bardzo niskie temperatury i brak pożywienia zaliczany jest do jednych z najgroźniejszych szkodników magazynowych zbóż. Z tego też powodu w wielu krajach podejmowane są liczne działania sprowadzające się do ograniczenia ekspansji tego szkodnika. Skórek zbożowy, przedstawiciel chrząszczy skórnikowatych - żeruje na ziarnach, obniża żywotność i masę zboża. Jak wygląda i w jaki sposób go zwalczyć?

Skórek zbożowy. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Skórek zbożowy (Trogoderma granarium) to gatunek chrząszcza z rodziny skórnikowatych, ma charakterystyczny wygląd – jego ciało jest owalne i wypukłe w kolorze rdzawo-brązowym (głowa i przedplecze czarne) i pokryte licznymi włoskami (tworzą drobne, żółte plamki). Jego czułki są członowane i zakończone buławkami. Dorosły chrząszcz osiąga długość od 1,5 do 3 mm. Preferuje produkty pochodzenia roślinnego, zaliczany jest do szkodników magazynowych zbóż. 

Cykl rozwojowy skórka. 

Samice składają około 125 jaj pojedynczo w miejscu żerowania. W momencie składania są mlecznobiałe, ale już po kilku godzinach stają się jasnożółte. Z jaj wylęgają się larwy, mają one kolor żółty i pokryte są szczecinką, przechodzą średnio przez 4 do 5 linień. Kolejno dochodzi do przepoczwarzenia, a następnie powstaje dorosły osobnik, chrząszcz, który na wolności żyje krótko, około 10 dni. 

Skórek zbożowy. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Skórek zbożowy najchętniej przebywa w zamkniętych pomieszczeniach, pomimo tego, że jest dość odporny na niskie temperatury. Atakuje wiele zbóż i produktów spożywczych, ale również rośliny strączkowe (groch, fasola) oraz nasiona pomidorów, suszone warzywa, ziarna ryżu i orzeszki arachidowe. Larwy skórka zbożowego przyczyniają się do największych szkód –potrafią zniszczyć całe ziarno i zanieczyścić produkty wylinkami i odchodami.

Skórek zbożowy. Jak uniknąć jej inwazji i w jaki sposób ją zwalczyć?

Skórki preferują pomieszczenia suche i gorące, dlatego warto zadbać o optymalne warunki, tj. odpowiednią temperaturę i wilgotność. Zwalczanie skórka nie jest łatwe, jest on odporny na wiele rodzajów insektycydów. Walkę z nim powierzyć należy profesjonalnej firmie zwalczającej szkodniki magazynowe zbóż. O zabiegu gazowania zboża przeprowadzanego przez firmę Ratapest przeczytacie w dziale gazowania zboża

 

skorek zbozowy