To bardzo często występujący w naszych domach szkodnik, atakujący produkty zbożowe typu kasze, płatki czy mąka. Spotykany jest również w zakładach przemysłu spożywczego, w młynach, magazynach i piekarniach. Z racji tego, że szybko się rozprzestrzenia należy działać od razu, ważna jest również profilaktyka - możemy dzięki niej uniknąć inwazji szkodnika. To omacnica spichrzanka, znana bardziej jako mol spożywczy: jak ją rozpoznać, jakie szkody powoduje i w jaki sposób z nią walczyć? 

Omacnica spichrzanka. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) potocznie nazywana jest molem spożywczym, jest to motyl nocny z rodziny omacnicowatych. Żeruje zazwyczaj na suchych produktach, takich jak cukier, mąka, otręby czy kasze. Skrzydła mają rozpiętość od 14 do 18 mm, w nasadowej ich części są one barwy żółtawej, pozostała część jest brunatno-czerwona z szaroniebieskimi poprzecznymi pasami. Gąsienice mają brązowe głowy, a ciało białe, ale wraz z ich rozwojem ciało zmienia swój kolor – na czerwono, pomarańczowo a nawet zielono (wszystko zależy od rodzaju pokarmu jaki pobiera).

Cykl rozwojowy omacnicy.

Samice składają jaja bezpośrednio na produkcie, na którym żerują – wszystko po to, aby zapewnić larwom stały dostęp do pożywienia. W całym swoim życiu składa ich ok 200. Okres larwalny może trwać nawet do 288 dni i zależy od warunków otoczenia. W warunkach domowych dorosły osobnik żyje do 14 dni i w tym czasie nie pobiera żadnego pokarmu. Wykazuje aktywność tylko nocą.

Omacnica spichrzanka. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Omacnica spichrzanka wykazuje aktywność tylko nocą. Żeruje zazwyczaj na suchych produktach, takich jak cukier, mąka, otręby czy kasze. Tworzą oprzędy z lepkiej nici, które łączą pokarm w większe grudki. Mole spotykane są w zakładach przemysłu spożywczego, w piekarniach, magazynach zbożowych oraz w naszych mieszkaniach. Zanieczyszczają produkty swoimi odchodami, przędzą i martwymi osobnikami. Bardzo szybko się rozprzestrzeniają. 

Omacnica spichrzanka. Jak się jej pozbyć?

Możemy zadbać o porządek w pomieszczeniach, w których przechowujemy produkty suche, wietrzyć je regularnie, a same produkty trzymać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Zainfekowane produkty od razu wyrzucamy, szafki i półki możemy dokładnie wyczyścić i przemyć wodą z octem. Można również - w przypadku inwazji szkodnika w domu - wykonać zabieg dezynsekcji

Czasami jednak to nie wystarczy i lepiej zadzwonić po fachowców, szczególnie jeśli mamy problem na większą skalę: firma Ratapest wykonuje zabieg gazowania magazynów i silosów zbożowych w celu skutecznego pozbycia się szkodników magazynowych zboża. O zabiegu tym przeczytacie w dziale gazowanie zboża

omacnica spichrzanka