Ten przedstawiciel chrząszczy z rodziny czarnuchowatych potrafi wyrządzić spore szkody nie tylko u nas w domu, ale przede wszystkim w magazynach zbożowych, spichrzach i młynach - i to na dużą skalę, powodując nieraz spore straty finansowe. Oprócz tego, że zanieczyszcza produkty to odpowiedzialny jest za nieprzyjemny zapach i zawilgocenie ziaren zbóż, mąki i otrębów. Co ciekawe, owady te hodowane są jako pokarm na potrzeby terrarystyki i wędkarstwa jako przynęta. W niektórych krajach (Tajlandia) larwy mącznika są sprzedawane jako pożywienie dla ludzi. Mącznik młynarek: jak wygląda, czy można się przed nim bronić i w jaki sposób się go pozbyć? 

Mącznik młynarek. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych o długości od 12 do 20 mm. Występuje w produktach spożywczych (mąka, otręby), ale nie tylko -naturalnie można go spotkać w ptasich gniazdach czy też pod korą drzew liściastych. Jego ciało jest koloru ciemnobrązowego lub czarnego, posiada dobrze wykształcone skrzydła, które służą do latania szczególnie nocą, okryte są twardymi błyszczącymi pokrywami. Ma czułki zakończone buławkami i trzy pary odnóży.

Cykl rozwojowy mącznika. 

Samica mącznika składa do 300 jaj (od maja do jesieni), są one koloru mlecznobiałego, dlatego też trudno zauważyć je w produktach mącznych.  Z jaj wylęgają się larwy, których długość wynosi ok 30 mm. Larwy są koloru jasnobrązowego i przekształcają się w kolejnym stadium w poczwarkę, a potem już w postać dorosłą, chrząszcza.

Mącznik młynarek. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Mącznik młynarek jest dość spory i może spowodować ogromne straty dla przedsiębiorstwa. Jak większość szkodników zanieczyszcza produkty spożywcze swoimi odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami, ponadto uszkadza opakowania, w których przechowywana jest żywność: worki, skrzynie, plastikowe pojemniki. Produkty, na których żeruje mącznik nie nadają się do spożycia i tracą swoją wartość i jakość. 

Mącznik młynarek. Jak uniknąć jej inwazji i w jaki sposób ją zwalczyć?

Z racji tego, że mącznik chętnie zasiedla pomieszczenia o podwyższonej wilgotności warto wietrzyć je regularnie i zadbać o to, aby były one suche, czyste i schludne. Zarówno w domach, sklepach jak i w magazynach należy regularnie przeglądać produkty spożywcze i ich opakowania pod kontem uszkodzeń. 

Jeśli mącznik się już pojawi najlepiej zgłosić się do firmy zwalczającej tego typu szkodniki, o usłudze fumigacji magazynów, silosów i pryzm zbożowych przeczytacie w dziale usługi gazowanie zboża

 

macznik mlynarek