Rozkruszek mączny

Rozkruszek mączny

Rozkruszek mączny

Rozkruszek mączny. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Rozkruszek mączny (Acarus siro) to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków o długości 0,5 mm i bardzo jasnym ubarwieniu ciała. Jego aparat gębowy zaopatrzony jest w ząbkowane szczęki, dzięki którym rozdrabnia pokarm. W miarę rozwoju jego pancerz ciemnieje i twardnieje. Porusza się na czterech parach odnóży. U rozkruszków widoczny jest dymorfizm płciowy: samica jest troszkę większa od samców, poza tym sprawia wrażenie grubszej i bardziej pękatej (jej ciało wypełnione jest jajami).

Rozkruszek mączny

Cykl rozwojowy rozkruszka.

Samice żyją około 100 dni, w tym czasie są w stanie złożyć do 200 jajek. Jaja są gładkie, owalne, lepkie i łatwo przyklejają się do pokarmu – samica składa je bezpośrednio do produktów spożywczych lub na opakowania. Z jaj wylęgają się przeźroczyste larwy, które linieją i przechodzą kolejne przeobrażenia (protonimfa, tritonimfa, deutonimfa).

Rozkruszek mączny

Rozkruszek mączny. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Rozkruszek żeruje w mące i suszonych produktach roślinnych. Najczęściej zasiedla miejsca, w których wcześniej żerowały już inne szkodniki (ziarna są wtedy nadgryzione i dzięki temu łatwiej dostać się do miękkiego środka). Rozkruszki zjadają zarodki i bielmo ziarna, ponadto zanieczyszczają produkty swoimi odchodami i martwymi osobnikami. Potrafią wnikać pod naskórek powodując reakcje alergiczne. Gdy zostaną połknięte wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego.

Rozkruszek mączny. Jak się go pozbyć?

Aby nie dopuścić do inwazji rozkruszka zaleca się przede wszystkim utrzymywanie magazynów i młynów w należytej czystości. To samo tyczy się naszych mieszkań, szczególnie pomieszczeń, w których przechowujemy produkty sypkie. Należy często wietrzyć pomieszczenia i dbać o to, aby wilgotność w nich była dosyć niska. Produkty sypkie powinny być przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej plastik lub szkło), a jeśli zauważymy już szkodniki najlepiej pozbyć się wszystkich produktów,a nie za wszelką cenę je ratować.

W przypadku gdy rozkruszki zadomowiły się już na dobre najbezpieczniej skontaktować się z firmą zwalczającą szkodniki zbożowe. Firma Ratapest dysponuje odpowiednią wiedzą i środkami, dzięki którym skutecznie pozbędzie się problemu na długi czas. W magazynach i silosach stosuje się usługę gazownia, więcej na ten temat przeczytacie w dziale gazowanie zboża.

Zobacz inne szkodniki:

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności

© 2021 Ratapest.pl realizacja ProudMedia®
Wszystkie prawa zastrzeżone.