Rybik cukrowy (Lepisma saccharina) nazywany jest potocznie srebrzykiem, a to z racji tego, że jest posiadaczem srebrnej łuseczki, która pokrywa jego ciało. Rybiki zaliczane są do szczeciogonków (Thysanura), są bezskrzydłe ale za to bardzo zwinne i dlatego trudno je wyłapać. Osiągają długość do 10 mm, ich ciało jest wrzecionowate i podzielone na segmenty. Z kolei odnóża rybika są krótkie i przystosowane do szybkiego poruszania się. Ich aparat gębowy jest typu gryzącego, a odwłok zakończony trzema charakterystycznymi długimi szczecinkami. Rybiki unikają światła, prowadzą raczej nocny tryb życia. Pomimo tego, że nie przenoszą chorób i zarazków to nie są mile widziane w naszych domach i dla bezpieczeństwa i higieny chcemy się ich jak najszybciej pozbyć.
Rybiki pochodzą prawdopodobnie ze strefy tropikalnej – to by tłumaczyło dlaczego tak bardzo lubią ciepło i wilgoć. Spotkać możemy je najczęściej w naszych łazienkach, kuchniach, piwnicach i tym podobnych miejscach. Dlatego ważne jest to, aby w tych pomieszczeniach zadbać o czystość, a przede wszystkim o suchość. Rybiki nie przebywają jedynie w naszych mieszkaniach, spotykane są także w piekarniach, bibliotekach, sklepach, spichrzach czy młynach.
Rybiki preferują pokarm o wysokiej zawartości skrobi i innych wielocukrów. Żywią się resztkami z naszych stołów (mięso, rozsypana mąka, cukier), zjadają także martwe owady, papier, klej do tapet czy też tkaniny (wełnę, bawełnę, jedwab).
Samica rybika składa maksymalnie do 20 jajeczek w różnych zakamarkach, zazwyczaj w pobliżu pożywienia (zdarza się, że jaja składane są bezpośrednio do produktów spożywczych). Jajeczka są małe i żółte, z nich wylęgają się larwy, które od razu wyruszają w poszukiwaniu pokarmu. Są dużo mniejsze od osobników dorosłych, jaśniejsze, nie posiadają łusek i szczecinek na odwłoku. Na ich czole znajduje się brązowy ząbek, dzięki któremu są w stanie rozerwać osłonkę jajka. Rozwój larwy trwa stosunkowo długo, przechodzą kilka linień: po nich tracą kolejno ząbek, zyskują łuski i wyrostki na odwłoku. Swoją dojrzałość płciową osiągają dopiero po 3 roku życia.
Rybik żyje od 2 do nawet 8 lat, bez jedzenia jest w stanie przeżyć do roku czasu.
W przeciwieństwie do karaluchów czy prusaków rybiki nie stanowią zagrożenia dla człowieka, nie przenoszą chorób i nie zanieczyszczają produktów spożywczych. Są zatem niegroźne. Mogą jednak wyjadać klej z tapet, podjadać fugi czy klej spod kafelek, a także zaatakować naszą biblioteczkę (lubią papier, nie mają problemu z trawieniem celulozy). Właśnie z racji swojego upodobania do papieru rybiki uznawane są
Poza tym ich widok nie cieszy oka, a raczej obrzydza. Są małe, szybkie i zwinne, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mamy je w mieszkaniu, gdyż za dnia się chowają i unikają światła.
Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby rybiki nie chciały się u nas zagnieździć na dobre: zadbać o czystość, pozbywać się na bieżąco resztek pokarmu, przechowywać odpowiednio produkty żywnościowe, uszczelnić w miarę możliwości wszelkie zakamarki i szczeliny. Powinniśmy regularnie wietrzyć mieszkanie, szczególnie łazienkę, ponadto osuszać płaskie powierzchnie i nie dopuszczać do rozwijania się grzybów w spoinach i ścianach. W razie konieczności zainwestować w dobry pochłaniacz wilgoci. A co jeśli rybiki już się u nas zadomowiły? Nie ma nic skuteczniejszego od zabiegu dezynsekcji, firma Ratapest dysponuje odpowiednimi preparatami, które pozwolą wytępić szkodniki. O zabiegu dezynsekcji, o środkach i metodach przeczytacie w dziale usługi dezynsekcja.
Wspieramy naszych Klientów na Śląsku, w Małopolsce i okolicach. Wykonujemy usługi w Katowicach, Bielsku-Białej, Żorach, Krakowie, i w wielu innych pobliskich miejscowościach.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności
© 2021 - 2024 Ratapest.pl realizacja Rekurencja.com
Wszystkie prawa zastrzeżone.