Żywiak chlebowiec

Żywiak chlebowiec

Żywiak chlebowiec

Żywiak chlebowiec. Gatunek, budowa i charakterystyka.

Żywiak chlebowiec (Stegobium paniceum) to gatunek chrząszcza z rodziny kołatkowatych. Występuje na całym świecie, jednak preferuje regiony o cieplejszym klimacie. W tych chłodniejszych regionach przebywa głównie w budynkach, np. w magazynach żywnościowych albo w mieszkaniach. Jest niewielki, osiąga do 5 mm długości, jest koloru ciemnobrązowego, czasami rdzawego lub brunatnego. Na jego pokrywach widoczne są kropki ułożone w podłużne rzędy, ciało pokryte jest dwoma rodzajami owłosienia (przylegające i odstające). Żywiak posiada skrzydła i bardzo dobrze lata.

Żeruje na pieczywie, zbożu, przyprawach i ziołach oraz na owocach suszonych. Można spotkać go także na produktach zwierzęcych, ubraniach oraz książkach. Chętnie przebywa w zamkniętych pomieszczeniach – w naszej strefie klimatycznej znajduje tam odpowiednie warunki do rozmnażania. Spotkać go można w mieszkaniach, magazynach zbożowych oraz w muzeach i bibliotekach.

Żywiak chlebowiec

Cykl rozwojowy żywiaka.

Samica chrząszcza składa około 100 jaj, jednorazowo po 2 do 5 sztuk. Składa je w produktach spożywczych bądź opakowaniach, tak aby wylęgające się z nich larwy miały bezpośredni dostęp do pożywienia. Z jaj wylęgają się larwy – są białe lub kremowe, ich ciało pokryte jest drobnymi włoskami, najczęściej przyjmują kształt literki „C”. Warto zaznaczyć, że to właśnie larwy są najbardziej niebezpieczne, są wyposażone w 3 pary odnóży, są bardzo ruchliwe i żarłoczne. Przechodzą do 8 linień, następnie przeobrażają się w osobniki dorosłe, które nie pobierają już pokarmu. Dorosłe żywiaki po zapłodnieniu i złożeniu jaj lecą do światła i obumierają.

Żywiak chlebowiec

Żywiak chlebowiec. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Najgroźniejsze są oczywiście larwy żywiaka, ponieważ dorosłe osobniki nie pobierają pokarmu, więc szkodzą w sposób pośredni składając jedynie jaja. Larwy atakują głównie produkty spożywcze: magazynowane zboża, zioła, przyprawy, produkty sypkie w naszych kuchniach i spiżarniach – poprzez swoje żerowanie dokonują nieraz sporych szkód. Żywiak zaliczany jest także do szkodników muzealnych, ponieważ jest on w stanie zniszczyć znaczną część zbiorów bibliotecznych i muzealnych. Oprócz tego żywiak bywa nazywany żukiem aptecznym – lubi zagnieździć się w produktach aptecznych, lekach i ziołach.

Żywiaki. Jak je zwalczyć?

Tak jak w przypadku wielu innych szkodników, które atakują nasze spiżarnie warto zadbać o czystość i porządek w kuchni, poza tym należy zadbać o odpowiednie przechowywanie produktów sypkich (powinny być to szczelnie zamknięte pojemniki, szklane lub plastikowe). Jeśli pomimo tego dojdzie do inwazji żywiaka chlebowca warto skontaktować się z profesjonalną firmą DDD, która wykona odpowiedni i przede wszystkim skuteczny zabieg dezynsekcji. O metodach stosowanych przez firmę Ratapest przeczytacie w dziale dezynsekcja. Zapraszamy do kontaktu!

Zobacz inne szkodniki:

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności

© 2021 Ratapest.pl realizacja ProudMedia®
Wszystkie prawa zastrzeżone.