Nornik

Nornik

Nornik polny. Budowa, gatunek i charakterystyka.

Nornik jest gryzoniem z rodziny chomikowatych. Ten najbardziej popularny to nornik zwyczajny, inaczej nornik polny albo polnik (Microtus arvalis). Długość jego ciała wynosi od 8 do 10 cm, ogon jest dosyć krótki i mierzy od 3 do 4,5 cm, a waga waha się w granicach 15 do 40 gram. Ciało nornika jest krępe i walcowate, jego uszy są dobrze widoczne. Z kolei sierść jest miękka i krótka, na grzbiecie ma ona barwę szarą lub żółto-szarawą, z kolei na spodzie przybiera barwę srebrzysto-szarą lub żółtawo-popielatą. Młode osobniki mają zazwyczaj ciemniejszą sierść.

Nornik jest ruchliwy zarówno w ciągu dnia, jak i nocą, jednak największą aktywność wykazuje przed zachodem i wschodem słońca. Naturalnymi wrogami nornika są lis, łasica, gronostaj, ptaki drapieżne i krukowate, sowy, a także mewy i dzierzby. Nornik zwyczajny występuje w Europie i Azji, w Polsce jest bardzo pospolity. Zamieszkuje tereny otwarte, takie jak pola, łąki, ogrody i nieużytki, spotkać go można również na brzegach lasów, w uprawach leśnych, na wyrębach i polanach leśnych. W okresie zimowym norniki skupiają się głównie na łąkach, odłogach, miedzach, przydrożach, rowach i brzegach lasów (część norników przenosi się do drewnianych zabudowań znajdujących się w ogrodzie), z kolei wiosną przenoszą się na pola.

Swoje nory budują w miejscach pokrytych roślinnością i dobrze nasłonecznionych. Tworzą liczne korytarze ziemne, spiżarnię i gniazdo, które wyścielają sianem. Wokół otworów wylotowych widoczne są „łysiny”, które powstały na skutek powygryzania przez nornika pobliskich roślin.

Norniki zjadają rośliny – w pierwszej kolejności te bezpośrednio przy otworze wejściowym do nory, a po ich zjedzeniu przemieszczają się dalej w poszukiwaniu pożywienia. Żywią się trawą, marchwią i burakami, w okresie jesiennym i zimowym zjadają ziarna i nasiona chwastów, pędy, liście i korzenie różnych roślin, które wcześniej nagromadziły w swoich spiżarniach (potrafią zebrać do 3 kg zapasów żywności).

image

Cykl rozwojowy nornika.

Norniki są bardzo płodne, okres rozmnażania trwa od marca do końca września (jeśli jesień jest ciepła, może przedłużyć się do listopada). Samica wydaje na świat od 4 do 9 młodych, nawet 7 razy w ciągu swojego krótkiego życia. Jeśli warunki są sprzyjające potrafi rodzić częściej, nawet co miesiąc, po 4 do 9 młodych. Ciąża trwa ok. 20 dni. Dojrzałość płciową młode osiągają po 3 miesiącu życia. Norniki w sprzyjających warunkach żyją maksymalnie 1,5 roku.

Nornik

Nornik polny. Jakie szkody wyrządza i jakie stwarza zagrożenie?

Nornik zwyczajny zaliczany jest do szkodników ogrodowych, ogryza korę drzew owocowych i ozdobnych. Drzewka zaczynają chorować i stają się bardziej łamliwe. Poza tym nornik niszczy przechowywane lub wysiane nasiona, siewki, wykopuje i wyrywa sadzonki. Uszkadza korzenie przy kopaniu nor i chodników. Ogryza i zjada pączki i młode pędy, niszczy także trawniki.

image

Nornik polny. Jak się go pozbyć?

W sytuacji kiedy mamy do czynienia z niewielką liczbą norników możemy wykorzystać naturalne sposoby, które mogą przynieść dobre efekty. Chodzi przede wszystkim o profilaktykę: owijanie podstawy pni drzewek owocowych, stosowanie osłonek, sadzenie roślin, których zapach jest drażniący dla norników (wilczomlecz, czosnek, mięta), regularne koszenie trawników i częste plewienie ogródków. Można zamontować również różnego rodzaju odstraszacze dźwiękowe.

Jeśli pomimo tego nornik zadomowił się na dobre warto skorzystać z pomocy fachowców – firma Ratapest dysponuje odpowiednimi środkami i metodami, aby skutecznie pozbyć się szkodników. O zwalczaniu norników, nornic oraz kretów przeczytacie w dziale usługi zwalczanie kretów i nornic.

Zobacz inne szkodniki:

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies.
Przeczytaj więcej: polityka prywatności

© 2021 Ratapest.pl realizacja ProudMedia®
Wszystkie prawa zastrzeżone.